top of page

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här nedan hittar du en lista med vanliga frågor som vi brukar få. Oavsett om din fråga handlar om en specifik träningssession, våra erfarenheter eller vilka fördelarna med beteendekorrigering är så kan vi ge dig svaren du söker.

När kan jag börja valpkurs med min valp, är en vanlig fråga 

Nu för tiden rekommenderar man att börja valpkurs redan vid 9-10 veckors ålder. Tidigare väntade man tills valpen hade fått sin vaccination vid 12 veckor. 
 

Numera vet man att skyddet är tillräckligt redan efter den första sprutan vid 8 veckors ålder och man tar hänsyn till valpens viktiga socialiseringsperiod som sker mellan 6-16 veckors ålder. Man tar naturligtvis den andra sprutan vid 12 veckor, men kan alltså börja valpkurs redan efter första. 
Kommer man i gång tidigt med valpkurs, så har vi alla förutsättningar att lära valpen rätt från start och underlättar både för valp och familj. 
 

Den viktiga miljö och socialiseringsträningen behöver komma i gång så snart valpen kommer till sin nya familj, med långsam tillvänjning. Valpen är nyfiken och vill utforska, men redan vid ca 16 veckors ålder börjar det fönstret hos valpen att stängas och den går in i en ny utvecklingsfas (återhämtningstid 16 v-7 mån) och tillsammans med det kommer nya förutsättningar och behov. 

valp
valp

Utvecklingsperiod och återhämtningsperiod 

Hittills har det varit viktigt med miljö och socialträning. Valpen har lärt sig massor under den här perioden och nu är det tid för att det får landa i valpen och fokus vänds från omvärlden till valpens insida och egna utveckling. Här ska aktiviteterna vara noga utvalda och få, viktigt med lågt stresspåslag och tid för vila och återhämtning. 

Du kan se det som att valpen behöver tid att utvecklas inifrån och för det krävs lugn och ro. 

Att få skrota runt hemma och leva utan för många intryck eller upplevelser. 

Stress och för mycket aktiviteter och intryck kan leda till stress hos valpen som sedan finns kvar hos den resten av livet. 

 

 

  • Dra kraftigt in på social och miljöträning. 

  • Skapa inte aktivitet kring andra hundar, lösa el i koppel här. Begränsa valpens umgängeskrets. Det räcker med en och samma kompis. Undvik hundmöten i koppel, det kan skapa ett stressbeteende kring andra hundar för all framtid. 

  • Stort beroende av sin familj, trygghet och relation för att bygga självförtroende. Viktigt dock med ensamhetsträning. 

  • Den tidigare så orädda valpen kan plötsligt tycka det är obehagligt när du t.ex. ska klippa klorna. Skapa inga konflikter kring det, lär valpen på ett vänligt sätt att den kan vara trygg med dig och din hantering. Mycket uppmuntran, godis och korta träningspass. 

  • Se inte den här perioden som något svårt eller besvärligt, det är roligt och utvecklande för er båda och ni lägger nu en viktig grund för er framtid tillsammans.

Källa: FirstVet

bottom of page